Shared dining

Alleen eten is maar alleen. En als je er goed over nadenkt is met z’n tweeën, drieën of vieren uit eten gaan, en dan allemaal een apart gerecht bestellen, niet heel veel gezelliger. Steeds meer restaurants hebben zich daarom al toegelegd op het shared dining concept. Je bestelt hierbij met de hele tafel één gerecht waarvan je allemaal proeft en geniet. Daardoor heb je direct gespreksstof én een gezellige eet ervaring. Bovendien kan je door gedeelde tapas of andere gerechtjes veel meer verschillende smaken ervaren dan wanneer elke eter één groot hoofdgerecht zou nemen.
Extra leuk zijn de grote schalen met finger food, zoals we die bijvoorbeeld in de Ethiopische keuken tegenkomen. Je moeder heeft je vast geleerd dat je niet mag spelen met je eten, maar dat wordt wel erg aantrekkelijk bij deze ervaring. Daarbij wordt behalve je tong ook je tastzin geprikkeld. Door deze bijzondere manier van serveren word een tripje naar het restaurant direct wat het zou moeten zijn: een belevenis.
Tapas
De bekendste soort shared dining in Nederland zijn de Spaanse tapas. Van oorsprong waren dit kleine hartige hapjes die bij een glas wijn geserveerd werden. Volgens de legende werden deze hapjes, vaak plakjes worst, op de glazen gelegd om die af te sluiten tegen de vliegen. Wat er ook van waar is, tegenwoordig serveert een tapas restaurant een groot aantal koude en warme gerechtjes. Van hartig tot zoet, van vlees en vis tot vegetarisch. Sommige tapas zijn bijna onbewerkte producten zoals olijven, terwijl andere hapjes zoals gestoofd lamsvlees eerder kleine uitvoeringen van een hoofdgerecht zijn. Tapas worden in kleine schaaltjes geserveerd waar bijvoorbeeld meerdere gamba’s of albondigas (gehaktballetjes) in zitten. Deze porties kunnen altijd goed verdeeld worden door de tafelgasten.