Pages Navigation Menu

Het Plenkske - over restaurants en lekker eten

Atjars

Atjars

Er zijn verschillende soorten atjars commercieel verkrijgbaar. Toch is het vaak lekkerder om zelf een atjar te maken van verse groenten. Een atjar is de Indonesische variant van ons tafelzuur, en is vaak een stuk pittiger en kruidiger dan onze augurken en zilveruitjes.

  • Atjar tjampoer, een gerecht dat de meeste mensen wel kennen van de afhaalchinees, is zure witte kool die in een mengsel van azijn en kruiden is geconserveerd. Originele atjar tjampoer is vaak aanzienlijk heter door de toevoeging van Spaanse pepers dan de variant die wij hier in de supermarkt kopen.
  • Atjar ketimoen. In een beetje olie worden diverse kruiden zoals ui, knoflook, koenjit, gember en kemirienoten gefruit. Hierna wordt er azijn aan toegevoegd en het geheel aan de kook gebracht. Als de azijn een beetje is afgekoeld worden er schijfjes komkommer in gelegd. Eventueel kunnen ook nog dun gesneden uien aan de atjar ketimoen worden toegevoegd.
  • Atjar rawit. Lomboks of rawits zijn kleine en zeer hete pepertjes die in Indonesië vaak worden gebruikt. Dit gerecht is voor de gemiddelde Nederlander een uitdaging, omdat het voornamelijk bestaat uit deze lomboks. Die worden in een mengsel van azijn, suikerwater en zout gelegd, waaraan vaak ook nog gesnipperde sjalotjes zijn toegevoegd. Alleen geschikt dus voor mensen met ervaring op het gebied van pittig eten!
Aggregate