Pages Navigation Menu

Het Plenkske - over restaurants en lekker eten

Brasserie

Een brasserie is per definitie een restaurant die zijn eigen bier brouwt. Tegenwoordig kan het ook verwijzen naar een eenvoudig restaurant, dat zowel lunch- als dinergerechten serveert. De term brasserie is afkomstig uit Frankrijk, waar dit soort restaurants sinds het einde van de 19e eeuw vooral uitgebaat worden door Elzassers. Maar vergelijkbare restaurants vinden we overal in de westerse wereld. In Nederland wordt de term tegenwoordig gebruikt voor veel verschillende soorten restaurants. Vaak doen de uitbaters dan wel hun best om hun restaurant een Frans tintje mee te geven.

Het menu van een brasserie

Een brasserie serveert vaak lange tijd dezelfde gerechten – er is niet veel afwisseling in het menu. De typische gerechten voor een brasserie zijn zeevoedsel zoals mossels en oesters, dat vaak als voorafje wordt geserveerd, en steak frites en dergelijke vleesgerechten. Typische Franse gerechten zoals uiensoep, bouillabaisse, canard confit en de beruchte andouillettes staan ook vaak op de kaart. Ook gemengde salades worden in bijna elke brasserie wel geserveerd. Behalve eten kan je bij een brasserie natuurlijk genieten van een biertje of een goed glas Franse wijn. Ook heerlijke nagerechten uit Frankrijk zijn vaak een onderdeel van het menu aanbod.

Aggregate