Pages Navigation Menu

Het Plenkske - over restaurants en lekker eten

Duitse cuisine – bestaat dat?

Duitse cuisine – bestaat dat?

Een beetje flauw – natuurlijk is er zoiets als Duitse cuisine. Die staat alleen niet heel hoog aangeschreven. En toegegeven, net als de Nederlandse keuken is de Duitse keuken no-nonsense. n Hij bestaat vooral uit stevige gerechten van simpele ingrediënten: aardappels, (varkens)vlees, kool, worst, brood en zuivel zijn

In een Duits restaurant geniet je van dit soort eerlijk eten in een sfeervolle omgeving vol vintage posters en ingelijste foto’s van Duitse gerechten. Als je zelf trouwens op zoek bent naar mooie wanddecoratie, dan is BGA je eerste stop – daar vind je lijstjes, spiegels en andere geweldige spullen om je muren op te vrolijken.

Maak hier kennis met een paar bekende maaltijden zoals je die bij een Duits restaurant kan bestellen.

Flammkuchen

Een pizza-achtig gerecht uit de Elzas. Een klassieke Flammkuchen is gul bedekt met spek, ui, en crème fraîche. Maar net als de pizza kan je veel lekkere variaties bestellen, bijvoorbeeld met ham, tomaat, asperges, kaas en champignons.

Rostbraten

Ook dit is boerenvoedsel. De taaiere stukken rundvlees worden lang gemarineerd in wijn en kruiden, en dan samen met uien langzaam gegaard. Goddelijk met aardappels of knödel (deegballetjes).

Schnitzel

Eigenlijk afkomstig uit Oostenrijk, maar de Duitse keuken heeft honderd-en-één varianten van deze platte, gepaneerde vleeslapjes. Je bestelt een zigeunerschnitzel met pikante paprika. Of een Holsteiner schnitzel met vis, ei en kappertjes. Of een Jägerschnitzel met paddenstoelensaus. Of…

Wurst

Stukjes vlees in een jasje inpakken is een efficiënte manier om de mindere delen van een geslacht dier te verwerken. De Duitsers hebben het tot een ware kunst verheven. Bratwurst, Currywurst, Bockwurst en Frankfurters zijn goedkope, lekkere worstjes die het prima doen als snack, lunch of hoofdmaaltijd.

Lebkuchen

Een toetje of geschenk. Een lekker gekruid stuk gebak, dat voor verschillende gelegenheden wordt versierd met suikerwerk of marsepein.

Schweinshaxe

De schenkel van een varkenspoot, gemarineerd en gegaard, geserveerd met het bot er nog in. Vaak opgediend met gebakken aardappels en rode kool.

Aggregate