Pages Navigation Menu

Het Plenkske - over restaurants en lekker eten

Genieten van Turkse gerechten

Genieten van Turkse gerechten

Nederland beschikt over een aantal uitstekende Turkse restaurants, waaronder Turkoise (Eindhoven), Saray (Leeuwarden), Harput (Wassenaar), Mezze (Rotterdam) en Levant Restaurant (Amsterdam), waar de heerlijkste gerechten uit de Turkse keuken geserveerd worden. Het is een waar genoegen om eens van deze authentieke Turkse gerechten te proeven.

Dat smaakt naar meer!

Authentieke Turkse gerechten omvatten zowel vlees- als visgerechten. Wat betreft de vleesgerechten, wordt er voornamelijk lams- of kalfsvlees geserveerd. Varkensvlees is taboe. In Turkije is het merendeel van de bevolking immers moslim en volgens de islamitische leer is het eten van varkensvlees onrein en daarom verboden. Ook het bereiden en opdienen van varkensvlees is afkeurenswaardig. In Turkse restaurants staan aldus geen varkensvlees gerechten op de menukaart. Lamsvlees gerechten behoren daarentegen met recht tot de Turkse keukenspecialiteiten. Zo zijn er vaak diverse kebab gerechten te bestellen, of fijn gekruide lamsbouten, een traditioneel ovengerecht uit Üsküdar (Istanbul). Of het overheerlijke ‘Rosto’-gerecht: gevuld lamsgehakt dat doorgaans wordt opgediend met onder meer Turkse kaas en spinazie. Voorbeelden van visgerechten zijn ‘Kilic Balik’ (zwaardvis, gemarineerd in citroen) en ‘Levrek Izgara’ (gegrilde zeebaars). Naast vlees- en visgerechten is het uiteraard ook mogelijk om een vegetarische maaltijd te nuttigen. Vegetarische gerechten bevatten vaak walnoten, Turkse (geiten)kaas, aubergines en kikkererwten.

Turkse nagerechten

Als dessert is een kop Turkse koffie aan te bevelen, vergezeld van een heuse ‘Turkije-taart’, die bij jeeigentaart.nl te verkrijgen is. Maar ook andere nagerechten zijn de moeite waard om uit te proberen, zoals de authentieke Turkse yoghurt, aangevuld met walnoten en sesam, of ‘Baklava’, een zoete delicatesse, waarbij gebruik gemaakt wordt van filodeeg (een soort bladerdeeg) dat met honing en pistache gevuld wordt. Kortom, in een Turks restaurant is het smullen geblazen! Wie eenmaal in een Turks restaurant gegeten heeft, zal zeker een volgende keer terugkomen!

Aggregate