Pages Navigation Menu

Het Plenkske - over restaurants en lekker eten

Kipgerechten

Kipgerechten

De kip werd voor het eerst gedomesticeerd in Indonesië. Het is dan ook geen wonder dat de verschillende keukens van de eilanden zeer veel gerechten met kip bevatten. Ook de eieren van het beestje tref je in veel gerechten uit Indonesië aan. Vaak wordt er gebruik gemaakt van stukken kip, compleet met botten en al. Maar natuurlijk kan je ook gebruik maken van kipfilet. Of beter nog van kippendijfilets. Dit stukje vlees kan namelijk een langdurig bereidingsproces aan zonder droog te worden of uit elkaar te vallen.

  • Ajam smoor. Dit erg smakelijke gerecht is afkomstig uit Java. De kip wordt hier eerst bruin gebraden waarna er uien, knoflook, laos, ketjap en citroensap worden toegevoegd. Het geheel wordt doorgekookt tot het nog vrij vochtig is.
  • Ajam pedis. Vrij vertaald “hete kip”. Er zijn verschillende varianten van. Eerst worden meestal uitjes gefruit waaraan sereh, santen en daon djeroek poeroet wordt toegevoegd. In deze geurige boemboe worden stukken van een hele kip gelegd en gaar gesmoord.
  • Ajam masak kemiri. Er wordt een boemboe gemaakt van pepers, uien en koenjit en de unieke Indonesische kemirienoten (niet rauw eten!). Hieraan worden blokjes kip toegevoegd, samen met citroen, sereh en water. Daarin wordt een kip gaar gestoofd.
Aggregate