Pages Navigation Menu

Het Plenkske - over restaurants en lekker eten

Pub en Gastropub

Pub en Gastropub

Een pub is een Engels ‘Public House’, een lokaal dat open is voor het publiek en dat alcoholische dranken mag serveren. Ook een kamertje met een paar stoelen en een vergunning mag zich in principe onder de pubs rekenen. In Engeland is de pub cultuur eeuwenoud en zeer sterk ontwikkeld. Vroeger waren deze plekken verzamelplaatsen voor de dorstige bevolking. Niet alleen lokale inwoners, maar ook doortrekkende reizigers konden voor een laag bedrag een stevige Engelse pint krijgen. Op deze plekken werden vaak ook uiteenlopende vormen van volksvermaak uitgeoefend. Denk aan hanengevechten, bullenbijten, boksen, kaarten en andere gokspelen. Een dorpspub was niet alleen van belang om de zinnen te verzetten: de kwaliteit van het drinkwater was in de Middeleeuwen zodanig dat alleen bier, dat immers gekookt wordt tijdens het brouwproces, veilig genoeg was om te drinken.

Pubvoedsel

Een belangrijke eigenschap van pubs is ook dat ze eenvoudig voedsel serveren, zodat de enthousiaste drinker in principe de hele dag lang de pub niet hoeft te verlaten. De Engelse keuken heeft al een niet al te beste naam, en het voedsel dat in pubs wordt geserveerd behoort hierop niet tot een uitzondering. Denk aan “pies” met een vulling van vlees of paddenstoelen, worstjes en aardappels, Fish and Chips, of een typisch Engels ontbijt met bonen en bloedworst. Op zondag kan dit beperkte aanbod uitgebreid zijn met de typische Sunday Roast, een groot stuk gebraden vlees.

Gastropubs

Pubs zijn typische plekken voor het normale volk zonder veel pretenties. Dat veranderde toen sommige uitbaters complexere gerechten begonnen te serveren en daardoor beroemd werden. In deze pubs worden vanaf dat moment bijvoorbeeld luxe pasteien, biefstukken, verschillende soorten gebak en salades geserveerd. Sommige gastropubs ontwikkelden zich tot ware proeverijlokalen, waarvan sommigen zelfs een Michelinster hebben ontvangen. Toch blijft ook bij deze gastropubs de kernwaarde van het Engelse publeven gehandhaafd: een plek om tegen een laag tarief te kunnen drinken.

Aggregate