Pages Navigation Menu

Het Plenkske - over restaurants en lekker eten

Sajoers

Sajoers

Een sajoer is een soort saus waarvan het hoofdbestanddeel verschillende groenten zijn. Een sajoer is één van de belangrijkste onderdelen van de Indonesische rijsttafel, maar wordt ook als bijgerecht in veel verschillende Indonesische keukens geserveerd. Sajoer is altijd een beetje vochtig en zorgt ervoor dat de rijst smeuïger en smakelijker wordt. De groenten van een sajoer worden over het algemeen maar halfgaar gekookt, zodat ze een lekkere bite en een aantrekkelijke kleur houden.

  • Sajoer gado gado. Dit is een typische en populaire bereiding van halfgaar gekookte groenten, waarbij bijna elke soort groente gebruikt kan worden. Vaak worden in elk geval boontjes, kool en wortels gebruikt. Deze groenten worden vervolgens geserveerd met een lichte pinda-kokossaus, waar traditioneel gekookte eieren en gevijzelde pinda’s op worden geserveerd.
  • Sajoer lodeh – deze sajoer kan ook met heel veel verschillende soorten groenten worden gemaakt, en wordt vaak gaar gekookt in bouillon. Er worden ook uien, knoflook, santen, suiker en vaak de typerende petehbonen of stinkbonen aan toegevoegd. Het resultaat is een smaakvol en half nat groentegerecht.
  • Sajoer godok is een gerecht met verschillende groentesoorten, waaronder tomaten, kool, aubergine en boontjes. Een ander kenmerkend ingrediënt zijn de daon djeroek poeroet, oftewel de bladeren van de kafferlimoen, een kleine citrussoort. Deze zijn in een Nederlandse toko goed verkrijgbaar in gedroogde vorm. Aan sajoer godok worden ook vaak garnalen toegevoegd.
  • Soto ajam – dit gerecht balanceert op de grens van sajoer en soep. Er wordt een hele kip voor gebruikt, die samen met gebakken uien en garnalen in water wordt gaargekookt. Er kunnen verschillende soorten groenten aan worden toegevoegd en eventueel ook gepelde garnalen. Over de soto ajam wordt een sambal met kemirienoten geserveerd.
Aggregate