Pages Navigation Menu

Het Plenkske - over restaurants en lekker eten

Superfood restaurants

Superfood restaurants

Het summum van gezond en bewust eten is natuurlijk een dieet dat rijk is aan superfoods. Zeker in de grotere steden vind je veel mensen die enthousiast gebruik maken van de bessen, zaden en groenten die op dit moment als superfood gelden. Logisch dus dat ook steeds meer horecagelegenheden handig inspelen op deze trend. Er zijn al veel restaurants, cafés, plekken om te ontbijten en andere horecagelegenheden die het gebruik van superfoods in hun gerechten enthousiast adverteren. Welke spannende nieuwe trends kan je aantreffen in een superfood restaurant?

Gefermenteerd voedsel

Gefermenteerd voedsel levert een unieke smaakbeleving aan de moderne, al dan niet vegetarische, bewuste eter. Geen wonder dat veel superfood restaurants hun best doen om de meest bijzondere en smakelijke gefermenteerde superfoods op tafel te zetten. Ze zijn daarbij in het voordeel omdat veel gefermenteerde producten lastig te vinden zijn in de supermarkt, en daarnaast moeilijk zelf thuis te bereiden zijn. Denk aan exclusieve Japanse miso-varianten van gefermenteerde bonen, kombucha -drank dat met behulp van een specifieke waterschimmelcultuur gemaakt is, en de intens populaire Koreaanse zure gefermenteerde kool kimchi. En natuurlijk de verschillende gefermenteerde “fris”drankjes, zoals kefir, kvass en zelfs gefermenteerde fruitsappen.

Superzaden

Of ze nou dienen als crunchy topping op een verse pokébowl, of de belangrijkste begeleider van een groentegerecht vormen, zaden waarvan gezegd worden dat ze heilzame effecten hebben op het lichaam zijn meer dan ooit in trek. Er komen ook steeds meer soorten bij. Hennepzaad, watermeloenzaad en freekeh (een soort graan) zijn de nieuwste trends. Hoewel de meer klassieke superfood-zaden zoals amaranth, quinoa en lijnzaad nog altijd mega populair zijn.

Paddenstoelen

Steeds meer soorten paddenstoelen worden in de Westerse keuken gebruikt en aangeprezen als superfood. Vaak vinden ze als eerste hun weg naar de keukens van restaurants die zich specialiseren in superfoods. Dan gaat het niet alleen om de eiwitten, vitaminen, mineralen of zelfs maar het umami-element dat paddenstoelen aan een gerecht toevoegen. Veel paddenstoelen staan erom bekend dat ze speciale stoffen kunnen bevatten die het menselijk lichaam of de geest sterk kunnen beïnvloeden. Dan hebben we het uiteraard niet over giftige of hallucinogene paddenstoelen, maar over paddenstoelen die de gezondheid, het geheugen en het uithoudingsvermogen zouden verbeteren.

  • Chaga-paddenstoelen hebben een ontstekingsremmende werking en bevatten bijzonder veel natuurlijke vezels, wat zorgt voor een betere spijsvertering. Ook zouden ze een groot aandeel aan antioxidanten bevatten.
  • Reishi-paddenstoelen bevatten stoffen die tot een betere wondgenezing kunnen leiden, de bloeddruk reguleren en de lever helpen bij ontgifting.
  • Cordyceps-paddenstoelen zijn zwammen bekend uit de traditionele Chinese geneeskunde, die helpen bij ontgifting en de bestrijding van ziektes, en die zelfs de conditie kunnen verbeteren.

Al deze paddenstoelen kunnen bereid worden als ingrediënt in een superfood-gerecht of in poedervorm daaraan worden toegevoegd.

Aggregate