Pages Navigation Menu

Het Plenkske - over restaurants en lekker eten

Trattoria, casalinga en osteria

Trattoria, casalinga en osteria

De trattoria, casalinga en osteria zijn drie belangrijke soorten horecagelegenheden in Italië. Voor toeristen is het onderscheid daartussen niet altijd even helder. Lees hier wat de termen precies betekenen, en wat voor soort eten en drinken je er kan aantreffen.

Trattoria

De trattoria is afkomstig uit Italië, waar het laagdrempelige eetgelegenheden zijn die meestal voedsel uit de lokale keuken serveren. Het verschil met een “Ristorante” is dat een trattoria minder elegant en luxe ingericht is, en dat de bediening een stuk relaxter is dan in de meer formele restaurants. Ook voor mensen met een budget is een trattoria een uitstekende plek om een hapje te eten. Vaak wordt er gebruik gemaakt van seizoensgroenten en ingrediënten die op dat moment goedkoop zijn. Vaak is er dan ook geen gedrukte menukaart aanwezig, maar wordt het dagmenu op een groot bord geschreven. In een trattoria eet je hoofdzakelijk antipasti een salade, pizza en pasta, vlees- en visgerechten en stoofschotels.

Casalinga

Nog kleiner dan de trattoria is de casalinga. In principe is dit niet veel meer dan een eettentje waar gekookt wordt door een huisvrouw, die zowel voor haar huishouden als voor de eventuele gasten kookt. Als je in Italië bent en je wilt kennismaken met echt authentiek lokaal voedsel, dan is een casalinga daarvoor de aangewezen plek. Pasta’s en salades, en soep en stoofpot met brood vormen hier vaak de hoofdmoot van het eenvoudige menu.

Osteria

De term “Osteria” gaat terug naar Romeinse tijden. De focus ligt in deze gelegenheden vooral op dranken, waarvan wijn de belangrijkste is. Ook kan je er altijd wel een hapje eten, maar ingewikkelder dan brood of pasta met vlees of vis wordt het aanbod vaak niet. Van origine worden osterias vooral bezocht door mannen. Osterias schenken, vaak direct uit het vat, goedkope lokale wijn, die echter van prima kwaliteit kan zijn.

Aggregate