Pages Navigation Menu

Het Plenkske - over restaurants en lekker eten

Vegetarisch en veganistisch

De vegetarische trend wordt alsmaar groter, en steeds meer mensen eten nu minimaal één dag per week vleesvrij. Steeds meer restaurants focussen zich exclusief op de alsmaar groeiende markt van vegetarische en veganistische klanten. Hoewel veel topkoks terugdeinzen van het idee om zonder vlees te koken en daardoor hun smaakpalet te beperken, bewijst het succes van vegetarische en veganistische restaurants, cafés en zelf snackbars dat deze leefstijl een blijver is. We vinden compleet vegetarische restaurants tegenwoordig in verschillende segmenten van de horeca.

Aziatische vegetarische restaurants

De geboorteplaats van veel vegetarisch voedsel vinden we in Oost- en Zuidoost-Azië, waar het boeddhisme het slachten van dieren voor consumptie taboe heeft gemaakt. Een paar van de lekkerste vegetarische keukens komen dan ook uit deze regio.

Indiase restaurants bieden veel verschillende curries, linzen-gerechten en groentebewerkingen die zonder vlees worden bereid. Opvallend is vaak dat hierbij wel zuivel wordt gebruikt in de vorm van boter of yoghurt. Maar Zuid-Indiase restaurants koken vaker met kokos(crème) als verdikkingsmiddel. Vietnamese en Thaise restaurants bieden verschillende veganistische maaltijdopties aan, zoals noodles en loempia’s, die zo kruidig of pittig gemaakt kunnen worden als de eter aankan. En ook de Perzische keuken biedt veel mogelijkheden om iets heel lekkers te maken met bonen, linzen, aardappelen en rijst.

All-you-can-eat, tapasrestaurants en buffetten

Steeds meer restaurants bieden vegetariërs de all-you-can-eat optie aan. Misschien omdat vegetarisch eten door (twijfelende) vleeseters nog steeds vaak als een hapje of bijgerecht wordt gezien. Misschien omdat vegetariërs het beu zijn voor €20 de enige verplichte maaltijdsalade met kikkererwten op de kaart te bestellen. Hoe dan ook, steeds meer eetgelegenheden bieden vegetarische gasten de mogelijkheid om onbeperkt op te scheppen van verschillende lekkere vegetarische gerechten. Het fijne daarvan is trouwens dat vegetarische maaltijden vaak goedkoper zijn dan gerechten met vlees – en daar zijn de prijzen van deze buffetten dan ook naar.

Kromkommers en andere wegwerp groente

Tot een paar jaar geleden werden groenten en vruchten die door hun uiterlijk niet voor verkoop in aanmerking kwamen genadeloos weggegooid. Steeds meer restaurants, vooral de biologische en locally sourced eettenten, maken zich nu sterk om juist zoveel mogelijk te koken met deze lelijke gewassen. Ze worden verwerkt in soepen, hummus, drinks en chips. Hiermee zetten deze restaurants in op het idee dat duurzaamheid voor hun klanten belangrijker is dan hoe hun maaltijd eruitziet. En laten we eerlijk zijn: het is toch een fijn idee dat je kunt genieten van een heerlijk product, waarvan de ingrediënten anders in de afvalbak zouden belanden?

Aggregate