Pages Navigation Menu

Het Plenkske - over restaurants en lekker eten

Wat trek je aan als je op restaurant gaat?

Wat trek je aan als je op restaurant gaat?

Je gaat dus chique dineren. Je hebt een bruiloft, een zakendiner, of je wilt gewoon eens in een sterrenrestaurant eten. Wij Nederlanders zijn een beetje vrijgezongen van strenge etiquette, en dat is in het dagelijks leven fijn. Dit betekent echter wel dat je soms niet goed weet wat je moet aantrekken als je op restaurant gaat. En het is toch wel aangenaam om daar een beetje in stijl voor de dag te komen!

Wat trek je aan als je op restaurant gaat?

Voor de meeste restaurants geldt: doe maar gewoon

Het merendeel van de Nederlandse restaurants heeft er geen enkel probleem mee als je in jeans en t-shirt de zaak binnenkomt. Dat geldt voor brasseries, tapasrestaurants, Franse restaurants en alle eettenten waar geen sterren op de muur prijken. Gewone vrijetijdskleding zoals spijkerbroek, blouse en trui is hier even goed geaccepteerd als in de rest van Nederland.

In de meer casual gelegenheden loopt ook het bedienend personeel in jeans rond, waardoor je je nog meer op je plek voelt. Geniet gewoon lekker van het eten en maak je geen zorgen als je morst!

Voor nettere restaurants: smart casual

Voor duurdere restaurants met een topchef of een chique sfeer is de ‘smart casual’ dresscode de meest gangbare dresscode. Dat komt in het kort neer op kleding die in een zakelijke omgeving ook acceptabel is. Je kunt bij wijze van spreken vanuit kantoor meteen een hapje gaan eten!

Bij deze look past voor mannen een egaal gekleurd overhemd, een coltrui en nette jeans of een elegantere broek. De man kan loafers of mooie leren schoenen aantrekken. Vrouwen kunnen een blouse, een shirtje met een blazer of een jurkje aantrekken, met daaronder een rok of broek. Nette schoenen (al dan niet met hoge hakken) zijn een aanrader. Zowel voor mannen als vrouwen geldt dat een goede verzorging en styling gewaardeerd worden.

Voor de meest chique restaurants: cocktail en black/white tie

Op sommige gelegenheden is het de gewoonte om extra verzorgd voor de dag te komen. Dat geldt voor recepties, formele diners, ceremonies en bepaalde restaurants. Dit geldt trouwens niet alleen voor restaurants met drie sterren. Ook zaken met een ouderwetse ambiance kunnen zo’n dresscode op prijs stellen. Er kan daar één van de volgende stijlen acceptabel zijn.

  • Cocktail dress is de meest relaxte vorm van formele kleding. Heren trekken het liefst een donker pak of een smoking aan. Dames dragen een speelse, al dan niet gekleurde cocktailjurk.
  • Black tie staat voor een zwarte of donkerblauwe smoking met een wit overhemd, vlinderdas, manchet en lakschoenen. Voor de dames is een lange avondjurk of een chique cocktailjurk geschikt.
  • White tie is de strengste dresscode die er voor een diner in een restaurant kan gelden. Als heer dien je voor een rokkostuum te zorgen, waaronder je een wit overhemd draagt. Dames dragen een mouwloze galajurk die tot aan de hakken reikt.
Aggregate