Pages Navigation Menu

Het Plenkske - over restaurants en lekker eten

De aankleding van een restaurant

De aankleding van een restaurant

De meeste restaurants hanteren een specifiek thema of willen een bepaalde sfeer uitstralen. Om dit te realiseren is het van belang om de juiste aankleding te kiezen voor het etablissement zodat er een uniform geheel van gemaakt kan worden. Want naast smaakvolle gerechten, sublieme service en bijpassende drankjes wil het oog uiteraard ook wat. Hierbij valt niet te ontkennen dat een groot deel van de smaakbeleving van de mens nauw verbonden is met de vijf zintuigen. Kortom, kleur, geur en geluid kunnen de ervaring van een restaurantbezoeker zeer sterk beïnvloeden. In dit artikel geven we daarom enkele decoratietips waarmee je een behaaglijke sfeer in je restaurant kunt bewerkstelligen.

1. Zorg voor een uniforme uitstraling

In de introductie van dit artikel hebben we deze tip in feite al benoemd, namelijk het zorgdragen voor een uniform interieur. Welk thema je ook kiest en wat voor soort eetgelegenheid je ook uitbaat, een vastomlijnde stijl of thema is van essentieel belang. Door dit advies op te volgen voorkom je dat je etablissement een bij elkaar geraapt zootje wordt, rommelig oogt en onprofessioneel overkomt op je gasten.

2. Houd alles in balans

Zorg er te allen tijde voor dat er een vorm van balans heerst in de verschillende ruimtes. Een kale lege hoek in een verder drukke entreehal doet al snel armoedig aan: het geeft een indruk van schaarste. Onnodig te zeggen dat dit soort (verkeerde) indrukken zoveel mogelijk vermeden moeten worden. Bekijk je restaurant daarom altijd vanuit meerdere invalshoeken, op verschillende momenten – overdag, ‘s middags en ‘s avonds – en in diverse contexten. Probeer hierbij door de ogen van je bezoekers te kijken en je in te leven in het soort gasten dat je wilt aantrekken.

3. Zorg voor een gemoedelijke sfeer

We gaan er even vanuit dat je geen fastfoodketen uitbaat en dat het je intentie is om je gasten zo lang mogelijk te laten genieten in jouw restaurant. Door een gemoedelijke en huiselijke sfeer te geven aan je etablissement kun je ervoor zorgen dat bezoekers na een uitgebreid diner nog enkele uurtjes blijven zitten om heerlijk na te borrelen met hun gezelschap. Door bijvoorbeeld een aparte loungeruimte in te richten met stijlvolle wollen vloerkleden, luxe zetels, een knisperend haardvuurtje en zachte jazzmuziek op de achtergrond, nodig je jouw gasten uit om nog wat langer in je restaurant te verblijven.

Aggregate