Pages Navigation Menu

Het Plenkske - over restaurants en lekker eten

De Kazachse keuken – eten als een nomade

De Kazachse keuken – eten als een nomade

Kazachstan, waar lag dat ook al weer? Het is het grote land onder Rusland in Centraal-Azië. Kazachstan is heel lang bevolkt geweest door nomadische stammen zoals de Koemanen en de Tataren. Hun keuken is eenvoudig, hartig en eerlijk.

Stel dat je een echte foodie bent en de kans krijgt om het Kazachse eten uit te proberen. Dan trek je natuurlijk je Bootcut jeans aan en ga je ervoor! Je kunt dan de volgende gerechten tegenkomen.

1. Beshbarmak

Eén van de hoogtepunten uit de Kazachse keuken. Vlees (lam, rund of paard) wordt gekookt in vleesbouillon en geserveerd met uiensaus en pasta of aardappels.

2. Shashlyk

Geroosterd vlees is een ander kenmerkend gerecht van de Aziatische nomadenstammen. Shashlyk bestaat uit grote stukken vlees op pennen die boven open vuur geroosterd worden. Je eet het met brood, groenten, pittige saus en ui.

3. Koemis en shubat

Een geliefde licht alcoholische drank, gemaakt van gefermenteerde melk. Merriemelk is traditioneel, maar het verwante drankje shubat wordt van kamelenmelk gemaakt. Thee – weer met melk – wordt ook veel gedronken in Kazachstan.

4. Shuzhak

De nomadische Tataren jaagden veel en verbouwden weinig gewassen. Het maken van worst was een manier om het vlees van het gevangen wild langer te bewaren. Shuzhak is één van de lekkerste worsten uit de Tataarse cuisine.

5. Plov

De Kazachse variant van pilav, gemaakt van rijst, vlees en wortelgroenten. Vaak worden gedroogde vruchten toegevoegd, wat een heel interessante smaakcombinatie oplevert.

Aggregate