Pages Navigation Menu

Het Plenkske - over restaurants en lekker eten

Bistro

Bistro

Een bistro wordt ook wel petit restaurant genoemd, en is een eetgelegenheid die kenmerken van zowel een café als een restaurant heeft. Van oorsprong zijn bistro’s eetgelegenheden die in Frankrijk een gemakkelijke en simpele hap verschafte aan de werkende bevolking. In deze restaurants kan je terecht voor eenvoudige maaltijden, zoals stoofpotten, steak tartare, zeevoedsel en slakken. Eigenlijk is een bistro wel een beetje vergelijkbaar met Engelse pubs, die ook simpel voedsel serveren voor hun (veelal drinkende) klandizie. Het woord bistro schijnt trouwens afkomstig te zijn van een Russisch woord. In de Napoleontische tijd werd Parijs bezet door de Russische Kozakken, die in deze eetgelegenheden snel geserveerd wilden worden. Het Russische woord “bistro” betekent dan ook “snel”.

Bistro’s worden bedreigd

De gunstige prijzen zorgen ervoor dat deze etablissementen voor bijna iedereen toegankelijk zijn. Wil je in Frankrijk dus kennismaken met de doorsnee lokale bevolking in plaats van met andere buitenlandse toeristen, bezoek dan zeker eens een bistro. En je doet er goed aan om daarmee haast te maken, want in steeds meer grote steden verdwijnen de klassieke bistro’s uit het straatbeeld. Redenen daarvoor zijn de alsmaar stijgende huurprijzen, en het steeds grotere marktaandeel van goedkope buitenlandse fastfoodketens zoals McDonald’s.

Aggregate